« Alla nyheter

2019-10-04

Vinnare av Lätt att sprida-priset 2019!

Hushållningssällskapet Västra tillsammans med Alingsås kommun tilldelas Lätt att sprida-priset 2019 för  bidraget MatGlad-apparna.

Lätt att sprida-priset lyfter fram lösningar som gör stor skillnad för slutanvändaren och som många enkelt kan ta till sig och återanvända. Priset är initierat av Sveriges Kommuner och Landsting och Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet.

Under Innovationsveckan har 30 fantastiska bidrag presenterats. Över 1000 personer har tagit del av bidragen och röstat fram en vinnare.

MatGlad för fler goda matupplevelser

MatGlad och MatGlad-helt-enkelt bidrar till att öka matglädjen för många individer. Tjänsterna finns som kostnadsfria appar med ett enkelt språk som ger stöd till personer med funktionsvariationer kring mat och måltider, livsmedelsval och tillagning. för att öka matglädjen och ge inspiration.

Idén om ett bättre stöd i matsituationen växte fram i arbetet med personer med intellektuella funktionsvariationer i Borås Stad. Att läsa, förstå och tillgodogöra sig innehållet i vanliga kokböcker fungerade inte och följden blev att man ofta valde att äta ohälsosam mat i form av snabbmat, vilket ledde till höga ohälsotal. Här började utvecklingsresan för ett enklare och tillgängligt stöd för fler. Här kan du läsa mer.

Några av de som röstade på MatGlad-apparna skrev så här:

” Det är viktigt för den egna självkänslan att ges möjlighet att laga mat själv.”

” Mat är viktigt! Mat är glädje och gemenskap – för ALLA! Härligt!”

” Har använt appen i arbete på gruppboende men även privat när inspirationen tryter och som praktisk kognitiv hemmaträning när min man hade haft en stroke.”

Hedersomnämnanden
Två bidrag som även erhållit många röster får ett särskilt hedersomnämnande. Dessa är ”Smarta kartan hjälper städer med delningsekonomi” från den ideella föreningen Kollaborativ Ekonomi Göteborg och Göteborgs stad och  Från 2 veckor till 2 minuter – minskad administration i sjukvården” från Region Skåne, Psykiatri Skåne. Förutom hedersomnämnande belönas bidragen med ett varsitt diplom.

SKL och Vinnova vill stödja spridningen av smarta lösningar i offentlig verksamhet. Vinnaren kommer inbjudas till en dialog med SKL och Vinnova om hur det vinnande bidraget kan ge matglädje till ännu fler.

Se alla bidrag här.