Två kommuner och två statliga myndigheter har utvecklat och testat en prototyp för dynamiska inköp (DIS) av livsmedel till skolor och andra offentliga verksamheter. Fler och även mindre aktörer ska kunna lägga anbud och leverera till Sveriges kommuner.
I missionen ”Ett nytt recept för skolmåltider” har den offentliga upphandlingen identifierats som en möjlig ”hävstångspunkt” för att förändra livsmedelssystemet i en hållbar riktning. Myndigheterna har adresserat behovet av nya inköpsvägar för att öka inköpen av hållbara livsmedel till skolmåltiderna samt förbättra möjligheterna för att även mindre lokala/regionala producenter ska kunna ha kommunen som kund.
Genom att ta fram en digital prototyp och testa den med mindre producenter, kockar i kommunala skolkök samt upphandlingsansvariga så har saker ställts på sin spets och insikter gjorts om hur man kan utveckla ett fullskaligt system.
Medverkar:
Oskar Jonsson, Naturvårdsverket
Alain Grenard, kostchef Karlstad kommun
Marie Johansson, upphandlare Karlstad kommun
Sebastian Fjäll, upphandlare Vallentuna kommun
Monica Sihlén, Upphandlingsmyndigheten
Information