Hur skapar man transformativ systemförändring och samtidigt skalar konceptet? Viable Cities har sedan 2018 arbetat med missionsdriven innovation och har implementerat satsningar i flera svenska städer och också agerat som internationell förebild.
Idag är 23 svenska städer och deras partners engagerade i missionen på Klimatneutrala städer 2030 och “Klimatkontrakt 2030”. Satsningen har blivit en internationell förebild som visar att det är möjligt att mobilisera städer i ett brett partnerskap mellan företag, akademi, offentliga verksamheter och civilsamhälle för att snabba på omställningen.
Klimatkontraktet är ett nytt och innovativt instrument som bygger en långsiktig strategisk process från lokal till internationell nivå utifrån den gemensamma satsningen på klimatneutrala och hållbara städer 2030. Hela processen bygger en allt starkare mobilisering av ekosystem av aktörer och insatser och stärker kontinuerligt den gemensamma förmågan till snabbare omställning.
Vi får höra programchef Olga Kordas berätta om Viable Cities erfarenheter och lärdomar om hur man kan samlas kring en samhällsutmaning och dessutom se till att den exporteras till andra länder. Vilka nyckelfaktorer har bidragit till spridning och på vilket sätt har det varit ett tillsammansskapande?
Viable Cities är partner till innovationsveckan och deras syfte är att skapa transformativ systemförändring utifrån missionen Klimatneutrala städer 2030 med ett gott liv för alla inom planetens gränser
Det här seminariet är en del av programmet Tillsammans från Början
Innovationsveckans initiativtagare Vinnova, Upphandlingsmyndigheten och SKR bjuder tillsammans med veckans partner Viable Cities, AI Sweden och SustainGov in till programmet Tillsammans från början den 30/9. Under dagen kommer vi att belysa olika aspekter av förutsättningar för spridning och skalning. Vilka förutsättningar behövs i systemet som helhet? Hur behöver varje organisation redogöra sig för att sprida sina egna lösningar, men också för att återbruka andras nya lösningar och arbetssätt? Hur blir spridning och skalning en naturlig del av framtidens innovativa och omtänksamma välfärd? Finns det smartare sätt än att sprida och skala färdiga lösningar, kanske genom att göra tillsammans från början? Beskrivning av hela programmet hittar du här
Information