Laddar aktiviteter

« Alla aktiviteter

 • Den här aktiviteten har ägt rum.
 • 5 oktober, 2023 13:0015:00
 • Stockholm
 • Södersjukhuset
 • Öppet hus
 • Öppet Hus i Garderoben på Södersjukhuset

  Garderoben, Södersjukhusets eget klädförråd. Här kan personal hämta begagnade kläder till patienter som vid hemgång saknar egna. Vill du veta mer om varför, hur vi startade, hur det går och hur vi jobbar - kom och besök oss på Öppet Hus!

  Garderoben är ett pilotprojekt och en del av Sös miljö- och hållbarhetsarbete med fokus på patientens behov, cirkularitet och minskat svinn av patientkläder. Projektet drivs av Sös Innovation och Sös miljösamordnare (och i samarbete med flera andra funktioner på sjukhuset.)
  Ett av Sös miljömål är att minska textilsvinnet på sjukhuset. Ett mål som sjukhuset har arbetat med i flera år. Textilsvinnet bidrar till kostnader och en påverkan på miljön då nya kläder behöver tillverkas i stället för att det återanvänds.

  Under arbetet med textilsvinnet (Under 2021 ”försvann” över 5000 patientskjortor och 2500 patientbyxor från sjukhuset) identifierades att patienter kan sakna egna kläder vid hemgång. Anledningen kunde till exempel vara att patienterna kommit in via traumalarm, kläderna var trasiga eller behövde klippas upp när patienterna kom till sjukhuset. Patienterna kan också sakna anhöriga som kan hjälpa dem. Lösningen av problemet var att patienten fick ett hemgångspaket eller skickades hem i patientkläder/sjukhuskläder. Skor och jackor fick personalen ringa runt eller fixa själva och det har hänt att man fått åka hem i blå plasttossor. En idé som kom upp var att ha en typ ”Second hand” för sjukhusets patienter.

  Projektet startade under hösten 2022 och i maj i år invigdes Garderoben. Ett klädförråd med begagnade kläder för patienter som har behov får, när de lämnar sjukhuset. Kläderna i Garderoben kom initialt från Röda Korset i Botkyrka och via insamling från sjukhusets personal. Kvarglömda kläder (från både personal och patienter) läggs också i Garderoben i stället för att slängas som det gjordes tidigare.
  Sedan starten i maj ser vi att kläder hämtas ungefär en gång per vecka av flera olika avdelningar på sjukhuset. I januari 2024 kommer projektet utvärderas. Tanken med Garderoben är att göra det enkelt att hitta kläder till patienter som saknar, att det frigör tid för personalen och sparar på sjukhusets textilier (både miljö och ekonomi) och ger människor som lämnar sjukhuset en värdig hemgång.

  Information

  Datum
  5 oktober, 2023
  Tid
  13:00–15:00
  Hur kan man delta?
  Lokalt på plats
  Adress
  Södersjukhuset, Stockholm
  + Google Map
  Arrangör
  Södersjukhuset
  Kontaktperson
  Birgitta Westin
  E-post
  birgitta.westin@regionstockholm.se
  Anmälan till Sös miljösamordnare, Birgitta Westin, via mail. Bekräftelse och beskrivning till Garderoben skickas ut efter anmälan.