Laddar aktiviteter

« Alla aktiviteter

 • Den här aktiviteten har ägt rum.
 • 6 oktober, 2023 09:0010:00
 • Livsmedelsverket
 • Seminarium/föreläsning
 • Lärdomar från Livsmedelsverkets medborgarpanel om hållbar livsmedelskonsumtion

  Välkommen på ett webbinarium om lärdomar från Sveriges första nationella medborgarpanel - Livsmedelsverket har testat medborgarpanel som metod för delaktighet i myndighetens arbete om en fråga som berör alla; mat. Under våren 2023 har dryga 60 personer bidra med tankar och förslag på hur det kan bli lättare att äta hållbart och hälsosamt.

  Under våren genomfördes en nationell medborgarpanel där dryga 60 personer fick möjlighet att bidra med sina perspektiv och förslag på hur det kan bli lättare att äta hållbart och hälsosamt.

  En medborgarpanel är en grupp slumpmässigt utvalda personer som träffas för att diskutera en fråga på djupet. I Europa har metoden använts vid flera tillfällen för att få medborgarnas syn på frågor om till exempel samhällsplanering.

  Panelisterna fick lära sig hur maten påverkar hälsan och miljön, träffade experter och diskuterade idéer och förslag tillsammans om hur det ska bli lättare för alla att äta hållbart och hälsosamt. Tillsammans skapade de sedan rekommendationer som svar på frågan “Vad behöver förändras för att du och alla andra ska kunna äta på ett sätt som är hälsosamt, hållbart för planeten och som alla har råd med? ”

  Rekommendationerna från medborgarpanelen blir ett av underlagen till ett regeringsuppdrag som Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten har sedan 2021. I uppdraget ska myndigheterna ge förslag på mål, indikatorer och insatsområden för en hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion. Till regeringsuppdraget hör att föra dialog med relevanta aktörer. Eftersom mat är viktigt för alla ville Livsmedelsverket föra dialog även med medborgare och därmed uppstod en möjlighet att testa denna – för Sverige – nya metod.

  Vi ser fram emot att dela med oss av lärdomarna från detta projekt!

  Information

  Datum
  6 oktober, 2023
  Tid
  09:00–10:00
  Hur kan man delta?
  Digitalt
  Arrangör
  Livsmedelsverket
  Kontaktperson
  Irene Blom
  E-post
  irene.blom@slv.se
  Anmäl dig via länken till webbinariet! Välkommen!
  Länkar
  https://www.livsmedelsverket.se/om-oss/samarbeten-och-projekt/projekt2/medborgarpanel