Ett stort tack till alla som deltog vid samtalet på nationella innovationsveckan om mindre kommuners omställningskapacitet. Vi diskuterade hur kommuner med färre än 50 000 invånare kan driva forskning- och innovationsprojekt för att skapa attraktiva, cirkulära och klimatneutrala samhällen.
Vid samtalet satte vi gemensamt fokus på de mindre kommunernas omställningskapacitet. Kommunernas förutsättningar att initiera och vara drivande i forskning- och innovationsprojekt är en central del av en fungerade samhällsomställning. I detta samtal fokuserade vi särskilt på de många mindre kommunerna (mindre än 50 000 invånare) och deras omställningskapacitet. Det finns en outnyttjad potential att driva på en nödvändig omställning till mer attraktiva, cirkulära och klimatneutrala samhällen om fler kommuner i denna storlek deltar aktivt i statliga satsningar på forskning- och innovation.
Samtalet syftade till att få en bättre förståelse för de små kommunernas förutsättningar att bygga omställningskapacitet och delta i statliga forsknings- och innovationssatsningar. Initiativtagare till aktiviteten var IQ Samhällsbyggnads synergiutskott och forskningsinstitutet RISE.
Deltagare: Katarina Schylberg, IQ Samhällsbyggnad, Vanja Östman, RISE, Albert Edman, RISE och medlem i IQ Samhällsbyggnads synergiutskott, representanter från kommunerna Vännäs, Mariestad, Trollhättan och Tomelilla, samt Emma Hult från ShiftSweden och Lars Johansson från Viable Cities, nationella innovationsprogram.
Information