I Västerbotten samverkar kommunerna och regionen systematiskt utifrån ett angreppssätt som benämns Nytänkande styrning. Det länsövergripande arbetet syftar till att utveckla mer personcentrerade och effektiva samverkansformer som kan skapa utvecklingssprång genom så kallade disruptiva innovationer. Tre piloter i Västerbotten beskrivs.
Utifrån en inledande fas med forskningsbaserade granskningar genomfördes tre fallstudier, en inom respektive länsdel i Västerbotten, där potentialer med nytänkande styrningsmodeller inom hälso- och sjukvården och omsorgen studerades och föreslogs. Därefter har dessa förslag antagits av Västerbottens gemensamma systemledning (samtliga kommuner och regionen i samverkan) för att tas vidare i ett innovations- och utvecklingsarbete som omfattar stora delar av länet.
Tre piloter är nu under uppstart parallellt utifrån olika styrningsinnovationer. I Västerbottens inland, Södra Lappland, som är ett omfattande glesbygdsområde, ska en pilot genomföras inom Dorotea kommun där ett unikt nytänkande och personcentrerat hälso- och sjukvårds- samt omsorgssystem utvecklas på helt nya grunder och inkluderande många andra sociala tjänster som stödjer ett proaktivt och för glesbygden särskilt anpassat ”hälsosystem”. I Umeå-området ska en pilot utveckla en särskilt anpassad hälso- och sjukvård i hemmet för de mest sjuka som integrerar läkarstöd med kommunal hemsjukvård i former som kan fungera i en större stad. I Umeå länsdels mindre kommuner, som har en väl utvecklad och nära primärvård i samverkan mellan hälsocentraler och kommunen, ska ett ytterligare steg tas mot en hälso- och sjukvård i hemmet. Målet är att specialistkompetenser från sjukhus ska involveras i en löpande samverkan som skapar ännu högre kontinuitet och trygghet i hemmet för svårt sjuka individer, och som med detta inte längre behöver ta sig till sjukhus.
Detta webinarium avslutas med reflektioner kring vilka fördelar och vinster som kan uppnås genom att systematiskt arbeta med gränsöverskridande och nytänkande styrning – men också de utmaningar och lärdomar som har dragits hittills i Västerbotten.
MEDVERKANDE
Carin Nilsson, Ordförande Samråd Vård och omsorg Västerbotten, Ordförande Äldrenämnden Umeå kommun
Göran Gunnarsson, Ordförande Vård- och stödutskottet, Dorotea kommun
Erika From, Processledare, Södra Lapplands närsjukvårdsområde, Region Västerbotten
Gaby Bisping, Socialchef, Dorotea kommun
Niklas Vilhelmsson, Verksamhetschef Sjukstugor Dorotea, Vilhelmina och Åsele
Lena Andersson, Verksamhetschef Hälso- och sjukvård, Robertsfors kommun
Gunnar E Lindström, Koordinator Nära vård, Avdelningschef, Region Västerbotten
Björn Hammar, Verksamhetschef Primärvård Nord, Region Västerbotten
Åsa Nordlund, Koordinator Nära vård, Strateg närsjukvårdsområde Umeå, Region Västerbotten
Dag Norén, Moderator, följeutvärderare Västerbottens piloter, Governo AB
Information