I missionen Ett nytt recept för skolmåltider utforskar myndigheter och kommuner omställningen till ett hållbart skolmåltidssystem. Under förmiddagen bjuder vi genom fem olika seminarier in till att ta del av lärdomar, arbetsmetoder och pågående processer från olika delar i projektet.
Vad vi äter och hur vi hanterar maten påverkar miljön och samhället på många sätt, hela livsmedelskedjan från jord till bord berörs. Vi behöver arbeta för en förändring i hela livsmedelssystemet, men det är en stor och svår uppgift att ta sig an. Eftersom skolmaten i sig är ett system har vi börjat arbeta för en förändring där. Tanken är att ett omvandlat skolmåltidssystem kan fungera som en hävstång och drivkraft för att ställa om hela livsmedelssystemet.
I projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som finansieras av Vinnova, samarbetar flera myndigheter och organisationer utifrån ett systemperspektiv med ett missionorienterat arbetssätt. Vi drar nytta av varandras expertis och kompetenser och tar tillsammans reda på hur man kan skapa ett hållbart system för skolmåltider.
Ta del av: bakgrunden till och lärdomar från att arbeta med ett missionorienterat arbetssätt, hur du kan stärka demokratin genom att involvera elever i innovationsarbetet, hur vi utvecklar revolutionerande verktyg för upphandling, hur man får till tvärsektoriellt arbete i kommunen och hur du kan bidra i omställningen till ett hållbart skolmåltidssystem.
PROGRAM
8.30 – 9.00 Ett nytt recept för skolmåltider – en förmiddag om hur myndigheter och kommuner arbetar tillsammans för ett hållbart skolmåltidssystem
Hur ett missionorienterat arbetssätt kan användas för att skapa systemförändring. Lärdomar och erfarenheter från projektet.
Medverkar: Livsmedelsverket och Vinnova
9.00 – 09.40 Ungdomsperspektiv – en fråga för vuxna!
Metoder för att få med ungdomsperspektiv i förändringsarbete inom skolan. Karlstad kommun berättar om sina erfarenheter.
Medverkar: Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, Karlstad kommun
09.50 – 10.30 Upphandla i en app?
Teknik för att underlättar lokala affärer mellan producenter och kockar.
Medverkar: Naturvårdsverket, Upphandlingsmyndigheten, Karlstad kommun, Vallentuna kommun
10.40 – 11.20 Från stuprör till samarbete – hur gör man det viktiga till ett ”måste” och hur går man från enskilda aktiviteter till Hela skolan – Hela dagen?
Att göra skolmåltiden till en skolangelägenhet och inte bara kostenhetens ansvar genom att skapa samsyn och ett lustfyllt samarbete med gemensamma mål.
Medverkar: Vallentuna kommun
11.30 – 12.00 Erfarenhetsbanken ger spridning åt framgångsrika arbetssätt – så kan du bidra till hållbara skolmåltider!
Från inspiration till genomförande – Erfarenhetsbanken för hållbara offentliga måltider samlar och sprider metoder och arbetssätt.
Medverkar: MATtanken på Jordbruksverket, Livsmedelsverket
Varmt välkomna att följa med oss hela eller delar av förmiddagen!
Information