« Alla nyheter

2021-09-24

Hallå där! Helena Bovin, Destination Uppsala

Under Innovationsveckan 2020 deltog Destination Uppsala på Ignite Public matchday. Resultatet blev spelet Pelles Äventyr som lanserades i somras. Nu kan besökare och Uppsalabor få en digital spelupplevelse av två fysiska platser i Uppsala!

Berätta om ert deltagande under Innovationsveckan förra året?
Under Innovationsveckan 2020 deltog vi i Ignite Public Matchday. Ignite är ett initiativ som matchar behov med startups för att testa nya arbetssätt och lösningar. Vi blev utifrån våra behov matchade med nio stycken start-ups som presenterade förslag på olika innovativa lösningar och samarbeten.  

Vad hade ni för förhoppningar inför matchningseventet?
I vårt fall hade vi definierat ett par olika utmaningar och behov som vi inte riktigt själva visste vilken lösning som skulle passa bäst eller vilka möjligheter som fanns. Vi ville blicka ut från vår egen bransch, tänka nytt för att skapa nytt. Utifrån det var det svårt att upphandla och välja leverantör, när vi inte visste vilken tjänst eller produkt vi faktiskt sökte. Förhoppningen för dagen var att start-upsen vi matchades med skulle komma med kreativa, innovativa lösningar och idéer för att möta våra angivna behov.

Vad  blev resultatet?
Vi valde att gå vidare med två olika samarbeten utifrån matchningseventet på Innovationsveckan. I det ena fallet hade vi uttryckt ett behov av att finna upplevelser eller aktiviteter med Pelle Svanslös tema som gjorde att besökare stannade längre och tog del av fler platser i Uppsala. Detta då vi tillsammans med aktörer i staden gör gemensamma insatser för att stärka positionen som Pelle Svanslös hemstad, och vill få fler besökare intresserade av att besöka Uppsala av den anledningen.

Har du några tips till offentliga organisationer som funderar på att samarbeta med startups?
Våga vara nytänkande och testa nya idéer, och var trygg i att du inte kommer att veta utfallet. Kanske blir det en flopp, då lär man sig något av det, men man måste våga testa för att bidra till att driva utvecklingen framåt.

Här kan du läsa mer om spelet Pelles Äventyr:
Gamification blev lösningen på behoven – Uppsala kommun

Under årets Innovationsvecka deltar Uppsala med flera programpunkter. Bland annat kan du ta del av vad som har hänt sedan Uppsala lanserade sitt innovationslabb på Innovationsveckan. Du kan oxå utforska dina förmågor som innovationsledare.  Vill du veta mer om Ignite  så hittar du även det i programmet.

Helena Bovin, marknadschef, Destination Uppsala