Tips till dig som ska spela in film

Vi vill att så många som möjligt ska kunna vara med och tävla om Lätt att sprida-priset. Här har vi därför samlat några tips om hur man kan spela in en enkel film på egen hand samt några exempel på hur andra har gjort.

Berätta så att vem som helst kan förstå 

Eftersom ni bara har 1 minut på er är det viktigt att ni prioriterar att få med det viktigaste – vad er lösning handlar om och den nytta det skapat. Tänk er att vem som helst ska förstå vad ni gjort och varför fler borde göra som ni!

Gör en film som funkar för er

Kan ni få hjälp av ett proffs att göra er film är det såklart toppen, men det går även att spela in en bra film med ganska enkla medel och verktyg. Fundera på vad som krävs för att få fram ert budskap på ett bra sätt, med de resurser som ni har.

Exempel på enkla sätt att få fram sitt budskap:

  • filma när någon/några berättar om/demonstrerar lösningen. Lägg till textrutor för att förstärka viktiga budskap.
  • använd filmklipp eller ett bildspel som visar/symboliserar lösningen och lägg på textrutor med information och/eller en berättarröst.
  • filma skyltar med informationstexter/bilder som berättar om lösningen

Alternativ till att filma. Om ni inte känner er bekväma att filma med mobil eller filmkamera så går det bra att använda program som t.ex. Powerpoint eller Zoom för att spela in och skapa filmen på datorn. Med en snygg presentation, kanske några enkla animeringar och en berättarröst kan du göra en enkel film om er lösning. Vill någon av er synas i bild kan ni spela in i ett Zoom-möte där bara en person syns och talar in i kameran. Längst ner på den här sidan kan du se filmer som demonstrerar hur det kan gå till att spela in i Powerpoint eller Zoom.

Hur kan man redigera filmen? Det finns många program/appar för detta för både datorer, mobiler och plattor. Många är gratis, andra kostar en slant. På sajterna PC för alla och Tekniksmart finns tips på gratisprogram för datorer och mobiler för att klippa och redigera film.

Ljud eller inte ljud? Ert budskap kan vara hur bra som helst, men om ljudet är dåligt orkar man inte titta. Se till att använda någon typ av mikrofon (ett headset kan räcka) om ni har tal i er film. Idag är det till och med vanligt att man tittar på filmer i mobilen utan ljud, så ett alternativ är att fokusera på endast text och bild, kanske med en musikslinga i bakgrunden.

Glöm inte upphovsrätten och GDPR. För att ert bidrag ska kunna vara med och tävla om Lätt att sprida-priset måste ni ha rättigheter till allt material som ni använder i filmen, inte bara filmklipp utan även eventuella bilder och ljudklipp. Moderskeppet och PC för alla har bra tips och information om gratismaterial som man får använda. Och om ni filmar människor behöver ni ha deras tillstånd.

Exempel på olika format för korta informationsfilmer

Spela in en presentation i Powerpoint

I Powerpoint finns en enkel funktion som gör att man kan spela in sin presentation, med eller utan berättarröst, och med eller utan video där man ser presentatören. Det här är ett väldigt enkelt sätt att skapa en film på, och man kan direktexportera filmen i mp4-format, att skicka in som ett bidrag.

I filmen nedan kan ni se hur en sådan inspelning går till:

2. Spela in en presentation i Zoom