Midjeväska med böcker i

Kontaktskapande midjeväskor lockar till samtal med barn

Kort beskrivning

Då personalen har på sig midjeväskor fyllda med språkstimulerande saker uppstår kontakt och samtal med barnen i våra verksamheter.

Potential att sprida 

All personal skulle ha glädje och nytta av att använda midjeväskor som är fyllda med språkstimulerande saker. Inom familjecentraler, bibliotek, BVC, barnsjukvård, förskolor skulle spontana samtal mellan personal och barn öka. Att snabbt och enkelt kunna ta fram en liten saga, en berättelse eller en leksak skulle öka glädjen till att språka och kan därmed vara en del i att kunna stimulera barns språkutveckling.

Längre beskrivning

Förbättringsområde

Vi ville undersöka hur vi kan stötta och stärka små barns språkutveckling genom olika metoder. Bland annat ville vi uppmuntra till samtal mellan oss som arbetar på biblioteket, familjecentralen och de barn som besöker oss.

Lösningen

Vi har skaffat midjeväskor som vi har på oss i mötet med  barn.  I dessa midjeväskor har vi roliga föremål som sticker upp så som små böcker, tittutsjalar, små leksaksdjur, såpbubblor mm.

Nytta

Vi upplever att barn, som nu också är i samma höjd som våra midjeväskor, oftare spontant börjar prata med oss när vi har på oss våra midjeväskor. Vi signalerar att vi finns till för barnen och att vi på ett lekfullt sätt vill prata med dem. Vi uppmuntrar till samtal, läsning och lek. Även föräldrarna har lättare för att se eller urskilja att vi tillhör personalen och att vi arbetar på biblioteket eller familjecentralen och att vi är välvilligt inställda till deras barn.
Även annan personal på våra arbetsplatser blir glada av våra roliga saker som vi har i våra midjeväskor, vilket skapar en glädjefylld och lustfylld arbetsplats.
Det är också väldigt praktiskt med midjeväskorna eftersom man kan ha sin mobil och nycklar i dem.

Utvecklingsarbetet

Vi ville få mer kontakt med barnen i våra verksamheter och började diskutera att vi ville ha på oss något där man lätt kan se att vi är personal och att vi är roliga för barnen. Vi såg att vår städpersonal hade midjeväskor på sig där de förvarade sina privata saker. Vi frågade deras enhetschef om vi kunde få låna två midjeväskor. Efter att ha provat dem i några veckor då vi hade planerade barnaktiviteter på biblioteket tyckte vi att de fungerade så bra att vi skaffade fler.

Bidragslämnare: Ulricehamns kommun

Kontaktperson: Victoria Klaiber Svensson, victoria.klaibersvensson@ulricehamn.se