Laddar aktiviteter

« Alla aktiviteter

 • Den här aktiviteten har ägt rum.
 • 5 oktober 13:0013:45
 • Borås Stad
 • Seminarium/föreläsning
 • Skola och utbildning
 • Vad kan grundskolan lära sig av skuggutbildning?

  Fredrik Zimmerman, lektor i barn och ungdomsvetenskap vid Sektionen för pedagogiskt arbete på Högskolan i Borås föreläser om skuggutbildning och antipluggkultur.

  Skuggutbildning är ett samlingsbegrepp för undervisning som sker utanför skolan och inte är tvungen att följa dess styrdokument. Läxhjälp utanför skoltid är en sådan aktivitet. Fredrik Zimmerman har följt ett framgångsrikt läxhjälpsprojekt som har hjälpt underkända elever att nå godkända eller högre betyg i sitt slutbetyg i åk 9. I denna föreläsning diskuteras frågorna: Varför menar eleverna att de lyckades bättre i skolan tack vare detta projekt? Vad kan grundskolan lära sig av denna skuggutbildning? I föreläsningen diskuteras även skuggutbildning som ett samhällsfenomen. Skuggutbildning som exempelvis läxhjälp menas ha utjämnade effekter i samhället då den kan hjälpa svagare grupper av elever att klara skolan. Men utvecklingen kan tyda på motsatt effekt. Varför detta är fallet och varför det är viktigt att diskutera tas upp under föreläsningen.

  Information

  Datum
  5 oktober
  Tid
  13:00–13:45
  Hur kan man delta?
  Digitalt
  Arrangör
  Borås Stad
  Kontaktperson
  Carola Samuelsson
  E-post
  carola.samuelsson@boras.se
  Livesändningarna sker från Textile Fashion Center i Borås. Du deltar via livesändning genom att klicka länken https://streamcode.se/innovationsveckan den tid du vill medverka. Hjärtligt välkommen =)
  Länkar
  https://www.fredrikzimmerman.se/?gclid=Cj0KCQjws4aKBhDPARIsAIWH0JUvzQDepUFbc-7Xcl3gCBKeOuPK7PxQoWyBPjZVORC9ocmBChEZpbQaAhSYEALw_wcB
  https://www.kunskapsskolan.se/nyheter/2020-05-06-fredrik-zimmerman-om-pojkars----anti-pluggkultur-i-ny-rapport
  https://www.lararen.se/nyheter/likvardighet/forskaren--pojkar-behover-mer-styrning