Laddar aktiviteter

« Alla aktiviteter

 • 6 oktober 13:0014:00
 • Projektet SMMART. Projektparter är LKAB, Combitech, Skanska, Nynas, Glasir, GeoArc, Ecoloop, Luleå tekniska universitet, Trafikverket och VTI.
 • Seminarium/föreläsning
 • Hållbarhet
 • Jämlikhet
 • Samhällsbyggnad
 • SMMART – Koldioxidfri energilösning för asfalt

  Välkommen till projektet SMMART:s webinar om koldioxidfri värmning av asfalt! Under webinaret presenteras och diskuteras koldioxidfria energilösningar för asfalt och vad som krävs för att uppnå en jämställd och attraktiv asfaltbransch.

  Idag står infrastrukturen för cirka 10 procent av emissionerna från trafik och infrastruktur i väg- och järnvägssektorn. Emissioner vid uppvärmning och varmhållning av asfaltmassor har identifierats som en av de största olösta utmaningarna. Män är i tydlig majoritet bland de anställda i branschen och det är generellt svårt att rekrytera personal.

  Projektet SMMART utvecklar teknik som innebär att asfalt värms upp med mikrovågsteknik vilken drivs av el. Magnetit ingår i massan för en effektiv värmning. Förutom tekniken utreder projektet arbetsmiljö och jämställdhet inom asfaltbranschen, styrmedel och samhällsnytta, framtida användning samt marknadsmöjligheter.

  Under denna timme presenterar och diskuterar projektet SMMART koldioxidfria energilösningar för asfalt och vad som krävs för att uppnå en jämställd och attraktiv asfaltbransch.
  Varmt välkommen!


  Agenda:

  Välkommen!

  Framtidens asfalt och projektet SMMART
  Cecilia Jernunger, LKAB

  Koldioxidfri värmning av asfalt: Vad är klimatnyttan och vilka är styrmedlen?
  Kristina Lundberg, Ecoloop, och Joakim Claesson, Trafikverket

  Vilka hinder behöver övervinnas för en mer jämställd bransch?
  Lena Abrahamsson, Luleå tekniska universitet

  Tester och teknik: Resultat och kommande försök
  Roger Nilsson, Skanska

  Panel – Hur får vi en hållbar, jämställd och attraktiv asfaltbransch?

  Kommande arbete och avslut

  Projektet SMMART (Swedish Magnetite Microwave Asphalt Road Technology) utvecklar teknik som innebär att asfalt värms upp med mikrovågsteknik vilken drivs av el. Magnetit ingår i massan för en effektiv värmning. Lösningen möjliggör en mer kontrollerad hantering av massorna. Projektet fokuserar inledningsvis på gjutasfalt och att testa recept och teknik i liten skala för att sedan utreda möjligheter att vidareutveckla till större skala. SMMART utreder förutom tekniken arbetsmiljö och jämställdhet inom asfaltbranschen, styrmedel och samhällsnytta, framtida användning samt marknadsmöjligheter. Projektet pågår 2019-2021 och stöds av Vinnova och SBUF.

  Information

  Datum
  6 oktober
  Tid
  13:00–14:00
  Hur kan man delta?
  Digitalt
  Arrangör
  Projektet SMMART. Projektparter är LKAB, Combitech, Skanska, Nynas, Glasir, GeoArc, Ecoloop, Luleå tekniska universitet, Trafikverket och VTI.
  Kontaktperson
  Sandra Frosth
  E-post
  sandra.frosth@ecoloop.se
  Föranmälan krävs
  Anmälan
  Följ länken för anmälan och klicka på Registrering i nedre högra hörnet. Länk till webinaret kommer att skickas till din e-post efter att du registrerat dig. Sista dag för anmälan är 2/10.