Laddar aktiviteter

« Alla aktiviteter

 • Den här aktiviteten har ägt rum.
 • 6 oktober, 2022 10:0011:00
 • Barkarby Science, Järfälla Kommun, Clean Nature AB
 • Seminarium/föreläsning
 • Smarta Växter i Klimatets Tjänst – Växters förmåga att rena förorenad mark, ett fytoremedieringsprojekt i Järfälla kommun

  På flera platser i Järfälla Kommun är marken förorenad och riskerar att påverkas av klimatförändringar. ”SVIKT", Smarta Växter I Klimatet Tjänst fokuserar på att genom salix – en ”smart” växt – ta upp markföroreningar samtidigt som de binder koldioxid och bidrar till biologisk mångfald. 40 000 sticklingar har planterats på en yta av 1 hektar.

  Det Vinnova-finansierade projektet Smarta Växter I Klimatets Tjänst inom utlysningen ”Klimatanpassning i den byggda miljön” har fått de tre aktörerna Järfälla kommun, Clean Nature i samarbete med Klimatskoga och Barkarby Science att gå samman. Järfälla kommun är rankad som 4e bästa miljökommun i landet och vågar testa olika lösningar. Clean Nature genomför det praktiska i planteringen och har kunskap om växters förmåga att hjälpa naturen genom att ta upp föroreningar, binda koldioxid, utjämna såväl översvämningsområden som temperaturer och dessutom bidra till biologisk mångfald. Barkarby Science är en samverkansarena för hållbar stadsutveckling genom den cirkulära, attraktiva och klimatsmarta staden.

  I projektet ska Barkarby Science undersöka möjligheten att klimatkompensera lokalt och se över möjligheten för en affärsmodell för lokal klimatkompensation. I projektet stöttar de också sina kollegor genom att dela ut hemkokt rabarbersaft likväl som de sprider kunskap kring projektet i sina kanaler och på nätverksträffar med hundratals deltagare.

  Detta är ett intressant och spännande projekt som skapar många nyttor. Ett event som ni självklart inte ska missa, utan kom, lyssna in och ställ era frågor till alla projektaktörer på det digitala LinkedIn eventet.

  Information

  Datum
  6 oktober, 2022
  Tid
  10:00–11:00
  Hur kan man delta?
  Digitalt
  Arrangör
  Barkarby Science, Järfälla Kommun, Clean Nature AB
  Kontaktperson
  Lise-Lotte Herrfall
  E-post
  Lise-Lotte.Herrfall@Barkarbyscience.se
  Maila till Lise-Lotte.Herrfall@Barkarbyscience.se för att få en personlig inbjudan. Alternativt att ni går via Linkedin.
  Länkar
  https://www.jarfalla.se/svikt
  https://barkarbyscience.se/projekt/svikt/
  https://cleannature.se/
  https://klimatskoga.se/