Anhöriga till personer med demenssjukdom är en belastad grupp som ofta känner sig oroliga för framtiden. Under Innovationsveckan vill vi berätta om hur vi samskapade ”Demenslotsen” – en digital vägvisare som hjälper offentlig verksamhet att automatiskt förse anhöriga med information som är relevant att känna till just nu.
I Sverige lever idag cirka 160 0000 personer med en demenssjukdom. För den sjuke och familjen medför demenssjukdomen många gånger en lång resa fylld av oro, sorg samt en förvirring kring var man ska vända sig för att få information, stöd och hjälp från samhället. På grund av demografiska förändringar står framtidens demensvård inför enorma utmaningar där samhället behöver använda sig av digitaliseringens alla möjligheter. Under Innovationsveckan får du höra om arbetet med att utveckla ”Demenslotsen” – en digital vägvisare som hjälper offentlig verksamhet att automatiskt förse anhöriga med information som är relevant att känna till just nu. Du får höra om anhörigas behov av stöd, efter det beskrivs analysarbetet av anhörigresan. Avslutningsvis får du höra om resultatet – en digital vägvisare med ett analogt arbetssätt som gick i skarp drift i oktober 2018. Demenslotsen erbjuds nu som en service till medborgarna i nio kommuner.
Demenslotsen bygger på erfarenheter och kunskap från de som själva är anhöriga till en person med demenssjukdom och från medarbetare som möter anhöriga i sina yrkesroller. Den digitala vägvisaren är framtagen utifrån ett samarbete med Vård och omsorgsförvaltningen i Helsingborg och Edu Med AB.
Föreläser gör deltagare från projektgruppen för utvecklingsarbetet. Karin Nilsson, Silviasyster i Helsingborgs stad, Anna Pihlqvist, tidigare förebyggande enheten i Helsingborg, nu Tillgänglighetssamordnare i Höganäs Kommun och Gustaf Cavalli, Edu Med AB.
Länkat finns en 2 minuters till film, artikel på Helsingborgs stads hemsida och Demenslotsens hemsida.
Information