Laddar aktiviteter

« Alla aktiviteter

 • Den här aktiviteten har ägt rum.
 • 6 oktober, 2020 13:0016:00
 • Kungsbacka kommun
 • Utbildning
 • Workshop
 • Verksamhetsövergripande
 • Övrigt
 • Innovationssprint: Hur kan kommuner i Sverige samarbeta kring gemensamma utmaningar?

  Välkommen till tre inspirerande (6-8 oktober), roliga och utvecklande eftermiddagar, där du tillsammans med kollegor från andra kommuner i Sverige deltar i en digital innovationssprint för att lösa en utsliten evighetsfråga. Låter intressant - läs vidare och anmäl dig snarast!

  Utmaningsfrågan:
  Hur kan vi (290) kommuner bli bättre på att samarbeta och samutveckla kring gemensamma utmaningar?

  Bakgrund:
  Ja, vi vet att frågan inte är ny, men än så länge har vi inte lyckats lösa den på ett tillfredsställande sätt (är vår uppfattning iallafall). Vi ser att vi i kommuner fortfarande utvecklar parallellt kring samma problem, behov och utmaningar. Alla vill vi uppfinna våra egna hjul. Ibland har vi svårt att lyfta på huvudet för att se oss omkring om vad som finns där ute. Och lite tävling finns det också det, eller hur. Vi vill vara den där kommunen som är först med något. Såklart ska vi inte heller glömma det där klassiska – ”att vi i vår kommun är såååå unika” 😉. Skämt åsido – det vi menar är att det finns stor potential för förbättrings, effektiviserings och besparingsmöjligheter för invånarna, kommuner och samhället i att bättre använda och ta tillvara varandras resurser, kunskap och erfarenhet kring gemensamma frågor.

  Vi hoppas att du liksom vi tycker att det är en viktig fråga som känns spännande, och vill tackla denna evighetsfråga med tjänstedesignmetodiken gemensamt med andra kommunkollegor nu under innovationsveckan. Kanske kan våra nyvunna lärdomar om att jobba digitalt ge oss en extra knuff i rätt riktning. Det finns inget krav att lyckas och det gör inget om vi misslyckas. Om inte annat så är vi övertygade om att vi kommer få många nya lärdomar om tjänstedesignmetodiken, om oss själva och hur vi som kommun fungerar kring samutveckling med andra – men om vi lyckas, då ni…!

  Vem kan vara med?
  Denna innovationssprint riktar sig till dig som jobbar i en kommun eller region, och som är intresserad att ta dig an uppgiften. Syftet med aktiviteten är att tillsammans söka lösning på utmaningsfrågan mha. tjänstedesignmetoden (och är inte tänkt primärt som en utbildning).
  Vi välkomnar och hoppas på kollegor i andra kommuner som har tjänstedesignkompetens men även du som inte har tidigare erfarenhet av metoden är jättevälkommen att delta.

  Vad kan jag förvänta mig/upplägg?
  Före: Alla deltagare kommer ca en vecka innan få ett digitalt start-kit innehållande bl.a. praktisk information, arbetshäfte, perspektivkort mm.

  Under: Det kommer vara tre intensiva pass (tisdag 6/10, onsdag 7/10 och torsdag 8/10 mellan kl. 13-16) av lärande och utforskande av tjänstedesignmetodik tillsammans med kollegor från andra kommuner och regioner! Under processen kommer vi förstå mer om målgruppens behov, dvs oss och vad som gör att samutveckling inte sker oftare. Utifrån behov och insikter kommer vi idégenerera, testa och utveckla idéer tillsammans. Förhoppningsvis kommer vi landa i några intressanta lösningar att undersöka vidare efter detta. Kanske blir det så att SKR och Vinnova kopplar upp sig mot slutet av dag tre för att höra vad vi har kommit fram till – vi hoppas! Under aktiviteten kommer sprintledarna att facilitera och lotsa deltagarna genom processen – så inga förkunskaper behövs.

  Efter: Om vi kommer fram till intressanta lösningar så får vi undersöka/diskutera hur vi kan ev. gå vidare med det och vilka som kan tänka sig vara med.

  Praktisk information:
  – Var: Digitalt i Microsoft Teams
  – Tid: 13 -16
  – Datum: Tisdag 6/10, onsdag 7/10 och torsdag 8/10.
  – Deltagande: Du kan delta själv eller som en grupp
  – Material: All material ni behöver kommer ni få i digital form.
  – Utrustning: Det utrustning ni behöver är en dator och internetuppkoppling.
  – För frågor kontakta haris.kadic@kungsbacka.se

  Vad är en innovationssprint?
  En innovationssprint handlar om att under en koncentrerad period arbeta med tjänstedesignmetodik för att ta sig an en utmaning. Kärnan i tjänstedesign är att involvera och lyssna på dem utmaningen berör och att våga testa och samskapa idéer på ett tidigt stadium tillsammans med användare och berörda aktörer.

  Så, hoppas vi ses! 🙂

  Information

  Datum
  6 oktober, 2020
  Tid
  13:00–16:00
  Hur kan man delta?
  Digitalt