Hur kan civilsamhället minska segregationens negativa effekter på barns skolgång? Det söker Berättarministeriet svar på under ett seminarium med bland andra Björn Åstrand, särskild utredare och Dilsa Demirbag-Sten, generalsekreterare på Berättarministeriet. Samtalet tar avstamp i rapporten “Man lär av varandra och är aldrig fullärd”.
Stiftelsen Berättarministeriet har i snart tio år verkat som ett stöd i den dagliga undervisningen för lärare i områden med hög arbetslöshet genom att erbjuda kostnadsfria skolprogram och läromedel. I samarbete med KTH, Demoskop, Ramböll och Novus har Berättarministeriet tagit fram rapporten “Man lär av varandra och är aldrig fullärd”. Rapporten är en kartläggning av vilket stöd lärare i socioekonomiskt utsatta storstadsområden efterfrågar för att skapa förutsättningar för sina elever att lyckas med sin skolgång. I samband med att rapporten publiceras presenterar Berättarministeriet ett nytt samarbete med Stockholms stad. På uppdrag av kommunen har stiftelsen under hösten 2020 lanserat skräddarsydda fortbildningar för lärare i språkutvecklande arbetssätt som en del av en riktad insats för att öka likvärdigheten i skolan.
Med utgångspunkt i rapporten diskuterar särskild utredare Björn Åstrand behovet av riktade insatser till skolan och vilka faktorer som är kritiska för att öka likvärdigheten på lång sikt.
Varmt välkommen!
Program:
– Berättarministeriets generalsekreterare Dilsa Demirbag-Sten inleder
– Klara Denckert, Ramböll presenterar rapporten “Man lär av varandra och är aldrig fullärd”
– Björn Åstrand, regeringens särskilda utredare, i samtal om “Varför riktade insatser behövs i skolan”
– Annica Pinton, biträdande rektor på Rinkebyskolan. Martina Olsson, förstalärare på Bandhagens skola i samtal med Reza Saleh, utbildningsansvarig på Berättarministeriet
Om Berättarministeriet:
Berättarministeriet är ett riktat stöd till skolan i socioekonomiskt utsatta områden med visionen att verka för ett Sverige där alla barn och unga är trygga i det skrivna ordet och har förutsättningar att aktivt delta i samhällslivet. Stiftelsen driver utbildningscenter i områden där arbetslösheten är hög och behörigheten till gymnasiet är lägre än riksgenomsnittet och erbjuder kostnadsfria skolprogram och lärarfortbildningar där behovet är som störst. Berättarministeriet finns i Stockholm-Hagsätra, Stockholm-Husby och Gamlestaden i Göteborg. Sedan starten har över 50 000 barn och över 4000 lärare använt sig av Berättarministeriets program i sin undervisning.
Information