Laddar aktiviteter

« Alla aktiviteter

 • Den här aktiviteten har ägt rum.
 • 5 oktober, 2020 12:1513:15
 • Berättarministeriet
 • Seminarium/föreläsning
 • Demokrati
 • Jämlikhet
 • Skola och utbildning
 • Idéburen innovation – så stärker Berättarministeriet demokratin genom riktade insatser till lärare i socioekonomiskt utsatta områden

  Hur kan civilsamhället minska segregationens negativa effekter på barns skolgång? Det söker Berättarministeriet svar på under ett seminarium med bland andra Björn Åstrand, särskild utredare och Dilsa Demirbag-Sten, generalsekreterare på Berättarministeriet. Samtalet tar avstamp i rapporten “Man lär av varandra och är aldrig fullärd”.

  Stiftelsen Berättarministeriet har i snart tio år verkat som ett stöd i den dagliga undervisningen för lärare i områden med hög arbetslöshet genom att erbjuda kostnadsfria skolprogram och läromedel. I samarbete med KTH, Demoskop, Ramböll och Novus har Berättarministeriet tagit fram rapporten “Man lär av varandra och är aldrig fullärd”. Rapporten är en kartläggning av vilket stöd lärare i socioekonomiskt utsatta storstadsområden efterfrågar för att skapa förutsättningar för sina elever att lyckas med sin skolgång. I samband med att rapporten publiceras presenterar Berättarministeriet ett nytt samarbete med Stockholms stad. På uppdrag av kommunen har stiftelsen under hösten 2020 lanserat skräddarsydda fortbildningar för lärare i språkutvecklande arbetssätt som en del av en riktad insats för att öka likvärdigheten i skolan.

  Med utgångspunkt i rapporten diskuterar särskild utredare Björn Åstrand behovet av riktade insatser till skolan och vilka faktorer som är kritiska för att öka likvärdigheten på lång sikt.

  Varmt välkommen!

  Program:
  – Berättarministeriets generalsekreterare Dilsa Demirbag-Sten inleder
  – Klara Denckert, Ramböll presenterar rapporten “Man lär av varandra och är aldrig fullärd”
  – Björn Åstrand, regeringens särskilda utredare, i samtal om “Varför riktade insatser behövs i skolan”
  – Annica Pinton, biträdande rektor på Rinkebyskolan. Martina Olsson, förstalärare på Bandhagens skola i samtal med Reza Saleh, utbildningsansvarig på Berättarministeriet

  Om Berättarministeriet:
  Berättarministeriet är ett riktat stöd till skolan i socioekonomiskt utsatta områden med visionen att verka för ett Sverige där alla barn och unga är trygga i det skrivna ordet och har förutsättningar att aktivt delta i samhällslivet. Stiftelsen driver utbildningscenter i områden där arbetslösheten är hög och behörigheten till gymnasiet är lägre än riksgenomsnittet och erbjuder kostnadsfria skolprogram och lärarfortbildningar där behovet är som störst. Berättarministeriet finns i Stockholm-Hagsätra, Stockholm-Husby och Gamlestaden i Göteborg. Sedan starten har över 50 000 barn och över 4000 lärare använt sig av Berättarministeriets program i sin undervisning.

  Information

  Datum
  5 oktober, 2020
  Tid
  12:15–13:15
  Hur kan man delta?
  Digitalt