Laddar aktiviteter

« Alla aktiviteter

 • Den här aktiviteten har ägt rum.
 • 6 oktober, 2022 15:0016:30
 • Stockholm
 • Right To Play Sverige, i samarbete med Idrottsförvaltningen Stockholms Stad
 • Seminarium/föreläsning
 • Hur kan vi skapa en mer inkluderande idrott? Kom och lyssna på tjejer med utländsk bakgrunds egna lösningar

  Hur skapar vi en mer inkluderande idrottsrörelse? Diskutera frågan med unga tjejer med utländsk bakgrund som har egen erfarenhet av exkludering från föreningsidrotten. Missa inte chansen att höra ungas egna lösningar - perspektiv som krävs för att skapa en mer inkluderande idrott.

  “Jag har blivit trött på att höra andra prata, om att tjejer med utländsk bakgrund inte vill och kan idrotta” – Rana Jumaah, Program- och Engagemangsutvecklare och tidigare deltagare i Right To Play:s verksamhet

  Right To Play Sverige bjuder in till en eftermiddagsfika för att diskutera hur vi kan göra idrottsrörelsen mer inkluderande. Vi vill ge chansen till makthavare inom idrotten att prata direkt med tjejer som har egen erfarenhet av exkludering från idrottsrörelsen.

  Idrottsrörelsen är en stor del av samhället i Sverige, där många unga skapar viktiga relationer och får sina första jobb. Unga tjejer med utländsk bakgrund lyfter att det finns exkluderingsmekanismer (ekonomiska incitament, ideellt engagemang från föräldrar, elitsatsningar och tävlingsfokus) som gör att de inte har möjlighet att delta. Detta gör att många av tjejerna, förutom att inte löpande ha en fysisk aktivitet, inte heller har samma möjligheter att få ett första jobb och tränas inom ledarskap. Detta bidrar till att de får sämre förutsättningar att både delta i och påverka samhället. Två av tjejerna från vårt program beskriver problematiken:

  “Det finns ju i den svenska kulturen att man tränar. Jag tror att alla barn här har växt upp med att testa flera olika sporter tills som har känt att den här vill jag fortsätta med. Men det har vi inte i den bakgrund som jag har. Så jag tror att det är det som fattas, och det gör att man känner sig utanför.” – Tjej i Right To Play, 21 år

  “Jag har sökt till många klubbar men ingen ville att jag skulle spela i deras lag, jag saknade grunderna. Jag gjorde såna träningsprov för att vara med men jag klarade det inte. Under ett år så spelade jag inte fotboll för jag gav upp. Jag tänkte jag kommer inte spela någon mer fotboll för ingen vill att jag ska spela i deras lag för att jag inte kan spela så bra som dom.” – Tjej i Right To Play, 19 år

  För att tackla dessa komplexa utmaningar behöver unga med egen erfarenhet från exkludering från idrottsrörelsen vara med och utforma lösningar. Därför ger vi makthavare inom idrotten möjligheten att diskutera inkluderande idrott med tjejerna själva.

  Vill du delta i samtalet? Skicka en intresseanmälan till ebrune@righttoplay.com. Vi har ett begränsat antal platser. Personlig inbjudan till eventet skickas ut, i mån av plats, till de som skickat en intresseanmälan.

  För dig som vill veta om Right To Play Sverige:
  Right To Play Sverige arbetar för och tillsammans med ungdomar med utländsk bakgrund för att stärka deras möjligheter och plats i samhället. Vi arbetar med tre övergripande verksamhetsben: jobbprogrammet, jämställdhetsprogram och sociala aktiviteter – utifrån målgruppsinkludering och ungt ledarskap i centrum. Med stöd från Sveriges innovationsmyndighet Vinnova driver Right To Play Sverige, tillsammans med idrottsförvaltningen i Stockholms stad, ett projekt med syftet att innovera lösningar för att öka tjejers aktiva deltagande i idrott och i den organiserade idrottsrörelsen. Läs mer om oss på www.righttoplay.se

  Information

  Datum
  6 oktober, 2022
  Tid
  15:00–16:30
  Hur kan man delta?
  Lokalt på plats
  Adress
  Centrala Stockholm (mer information i personlig inbjudan), Stockholm
  + Google Map
  Arrangör
  Right To Play Sverige, i samarbete med Idrottsförvaltningen Stockholms Stad
  Kontaktperson
  Elise Brune
  E-post
  ebrune@righttoplay.com
  Skicka en intresseanmälan till ebrune@righttoplay.com. Vi har ett begränsat antal platser. Personlig inbjudan till eventet skickas ut, i mån av plats, till de som skickat en intresseanmälan.
  Länkar
  https://righttoplay.se