Laddar aktiviteter

« Alla aktiviteter

 • Den här aktiviteten har ägt rum.
 • 4 oktober, 2021 11:3012:45
 • Business Region Göteborg
 • Seminarium/föreläsning
 • Näringslivsutveckling
 • Regional utveckling
 • Göteborg – Sveriges innovationsmotor: Hur stärker och utvecklar vi FoU-satsningar i Västsverige?

  Västra Götaland står för en tredjedel av Sveriges samlade privata FoU-investeringar. En stor del hamnar i Göteborgsregionen och har på så sätt förvandlat Göteborg från industristad till landets innovationsmotor. Vad gör att företagen väljer att satsa just i Västsverige? Hur vi kan stärka och utveckla förutsättningarna för FoU-investeringar?

  År efter år hamnar Sverige högt i mätningar som undersöker hur mycket pengar länder satsar på forskning och utveckling i relation till deras BNP. I internationella mätningar som görs av bland annat OECD har Sverige världens tredje största FoU-budget i relation till landets BNP. Västsverige är den region i Sverige som står för den högsta nivån på företagens FoU-utgifter och en stor del hamnar i Göteborgsregionen. På så sätt har Göteborg förvandlats från att vara en tung industristad till landets innovationsmotor och främsta kunskapsregion.

  Många av företagen som ligger bakom de stora FoU-investeringarna är utlandsägda eller internationella svenska företag med global verksamhet som skulle kunna förlägga sin forskning var som helst i världen. Vad är det som gör att de väljer att satsa just i Västsverige? Hur vi kan stärka och utveckla förutsättningarna för FoU-investeringar i Västsverige för såväl stora som små företag?

  Deltagare: Fredrik Hörstedt, Chalmers Tekniska Högskola. Victoria Van Camp, SKF. Anders Forslund, Heart Aerospace. Peter Warda, Business Region Göteborg.

  Moderator: Maria Strömberg, Business Region Göteborg.

  Information

  Datum
  4 oktober, 2021
  Tid
  11:30–12:45
  Hur kan man delta?
  Digitalt