Laddar aktiviteter

« Alla aktiviteter

  • Den här aktiviteten har ägt rum.
  • 5 oktober, 2023 14:0015:00
  • Luleå Kommun med projektpartners Luleå Tekniska Universitet, Lunet, Grepit och ThingWave
  • Seminarium/föreläsning
  • Digitalisering i Arktiskt klimat ger en innovativt uppkopplad isbana i Luleå = Arctic IoT

    CNN har kallat den en av de 50 häftigaste naturupplevelserna i världen – men hur digitaliserar man Luleås isbana? Jo, genom att tillgängliggöra data från smarta IoT sensorer i samverkansprojektet Arctic IoT. Genom att koppla upp saker som sparkar, vedlårar, isen m m mot internet kan du som besökare få information i realtid från sakerna själva.

    Arctic IoT är ett prototyputvecklingsprojekt med syfte att stärka Luleå kommuns förmåga att initiera, leda samverkan och implementera innovativa IoT-lösningar som skapar samhällsnytta och en hållbar stadsutveckling för invånare/besökare, verksamheter och näringsliv.

    IoT, Internet of Things, översätts på svenska till sakernas internet.

    Isbanan runt Luleås centrumhalvö är en cirka 12 kilometer lång isväg för skridskoåkning, spark, jogging, promenader och utflykter i största allmänhet. En vacker vinterdag är flera tusen personer på isen, där det även finns eldstäder och vindskydd.

    Valet av isbanan som objekt för projektet grundar sig i hur viktig den är för Luleå och Luleåborna, men också för att kylan möjliggör försök som inte kan utföras på andra platser. Vi får chans att testa och utvärdera hur IoT-teknik fungerar i ett kallt arktiskt klimat.

    Att kunna nyttja arktiskt klimat och isbanan är en viktig faktor för Luleå!
    Det gör staden attraktiv för många och skapar goda effekter på hälsa samt välbefinnande även under årets mörka period.

    Med en uppkopplad isbana kan Luleåbor, besökare näringsliv och kommun få visualiserad realtidsinformation som kan vara till nytta på flera sätt:Med en uppkopplad isbana kan Luleåbor, besökare näringsliv och kommun få visualiserad realtidsinformation som kan vara till nytta på flera sätt:
    – Luleåbor och besökare kan få nytta av information om vad isbanan kan erbjuda: Temperatur, sikt- och vindförhållanden, antal besökare, status på isvak för vinterbadare, bärighet på isen, plogningsstatus, tillgängliga sparkar eller eldstäder mm.

    – Utifrån ett näringslivsperspektiv finns behov av att ta del av information som kan användas för att exempelvis kunna marknadsföra platsen Luleå.

    – För Luleå kommuns del finns det behov från vår verksamhet av att exempelvis se när det är dags att fylla på ved eller tömma sopkorgar, få statistik på hur folk använder isbanan för utvärdering och vidareutveckling samt se isens bärighet för människor och fordon utifrån säkerhet och arbetsmiljö.

    Ett exempel på resultat av informationsinsamlingen inom projektet:
    Genom de uppmonterade passageräknarsensorerna, som placerats vid upp-/nedgångar till isbanan, har vi för perioden 2023-02-03—2023-04-18 registrerat drygt 211 000 st passager av besökare. Inte unika besökare men likväl en imponerande tidigare okänd besökssiffra till Luleå Isbana:
    – Passager ned på isen: 105 860 st. besökare.
    – Passager upp från isen: 105 561 st. besökare.

    Luleå kommun är projektägare av Arctic IoT men projektet har finansierats av IoT Sverige / Formas, Energimyndigheten/ Vinnovas program för innovativa IoT-projekt med ökad samhällsnytta, och projektpartners som Luleå Tekniska Universitet, Lunet, ThingWave och Grepit.

    Under webbseminariet får ni möta: Projektledare Urban Persson, Luleå kommun som kommer att berätta om projektet från ax till limpa, dess resultat med positiva och negativa erfarenheter, en kortare virtuell demo av prototyp APP samt möjlig fortsättning/nästa steg.

    Vi avslutar webbseminariet med en frågestund där ni är mycket välkomna att ställa eventuella frågor. Det går även bra att ställa frågor direkt under presentation i webbseminariets chattfunktion.

    Information

    Datum
    5 oktober, 2023
    Tid
    14:00–15:00
    Hur kan man delta?
    Digitalt
    Arrangör
    Luleå Kommun med projektpartners Luleå Tekniska Universitet, Lunet, Grepit och ThingWave
    Kontaktperson
    Urban Persson
    E-post
    urban.persson@lulea.se
    Du kan delta via Microsoft Teams-länk på föreläsningen och har möjlighet att ställa frågor via chatt funktion i mötet under seminariet/föreläsningen.
    Länkar
    https://iotsverige.se/projekt/arctic-iot
    https://www.lulea.se/kampanjer/arctic-iot/arctic-iot.html
    https://youtu.be/hYvo7R6n8CU
    https://www.youtube.com/watch?v=BCS0wYM7guc