Laddar aktiviteter

« Alla aktiviteter

 • Den här aktiviteten har ägt rum.
 • 5 oktober 11:3012:20
 • Adda Kompetens, i samarbete med Komet
 • Seminarium/föreläsning
 • Övrigt
 • Ansvarsfull teknikutveckling – vad är det och hur gör man?

  Hur kan vi se till att den teknik vi använder i offentlig sektor är ansvarsfull, och vad innebär det? Och hur balanserar vi det med att våga testa och göra? Seminarium och panelsamtal där vi lyfter dessa viktiga frågor. Dessutom demonstrerar Komet sitt webbaserade verktyg för självutvärdering av ansvarsfull teknikutveckling. Kan ses i efterhand.

  När man pratar om ansvarsfull teknikutveckling menar man att man ska tillämpa ett etiskt förhållningssätt vid utveckling, användning och spridning av ny teknik. Tekniken ska alltså inte bara fylla sin funktion, utan även gärna bidra till ett miljömässigt, socialt och ekonomiskt hållbart samhälle. Men vad innebär det för oss som arbetar inom offentlig sektor? Vad behöver vi tänka på när vi implementerar ny teknik eller börjar använda befintlig teknik på nya sätt?

  Adda Kompetens bjuder tillsammans med Kommittén för teknologisk innovation och etik (Komet) in till ett seminarium för att lyfta dessa frågor, följt av ett panelsamtal där du får chansen att ställa dina frågor till experterna.

  Paneldeltagare
  – Charlotte Hall och Anna Fridén, Kommitten för teknologisk innovation och etik.
  – Professor Johan Magnusson, Göteborgs universitet
  – Kristin Tallbo, hållbarhetsstrateg, Adda Inköpscentral
  Moderator: Emelie Risberg Hellström, Innovationsguiden

  Under seminariet gör vi även en kort demonstration av det webbaserade verktyg som Komet tagit fram för självutvärdering av ansvarsfull teknikutveckling. Verktyget är till för alla som arbetar med teknik – oavsett om det gäller AI, life science, digitalisering, verkstadsindustri eller något annat teknikområde. Tanken är att det ska vara en hjälp till självhjälp. En viktig del i verktyget är att gå igenom vilka som påverkas av teknikutvecklingen. Andra delar handlar om att titta närmare på den grund teknikutvecklingen vilar på och hur den genomförs. Verktyget innehåller både teoretiska och praktiska delar.

  Välkommen!

  ****

  Om Adda
  Adda ägs av SKR och hette tidigare SKL Kommentus. Koncernen består av tre affärsområden som fungerar som ett verksamhetsstöd till offentlig sektor och erbjuder avtal och tjänster inom strategisk försörjning.

  • Adda Kompetens har utbildningar i smarta format inom exempelvis tjänstedesign (Innovationsguiden), innovationsledning och digitalisering, samt systemstöd och tryckt media.
  • Adda Inköpscentral har ramavtal och tjänster inom strategisk försörjning.
  • Adda AffärsConcept erbjuder försörjningsstrategiska tjänster inom inköp och juridik.

  Om Komet
  Kommittén för teknologisk innovation och etik (Komet) arbetar för att skapa goda förutsättningar för innovation och konkurrenskraft samtidigt som utvecklingen och spridningen av ny teknik sker tryggt, säkert och med ett långsiktigt samhällsperspektiv.

  Information

  Datum
  5 oktober
  Tid
  11:30–12:20
  Hur kan man delta?
  Digitalt
  Arrangör
  Adda Kompetens, i samarbete med Komet
  Kontaktperson
  Emelie Risberg Hellström
  E-post
  emelie.risberg.hellstrom@adda.se
  Inspelningen av seminariet finns tillgänglig till den 19/10.
  Länkar
  http://www.ansvarsfullteknik.se
  http://www.adda.se
  http://www.kometinfo.se