Laddar aktiviteter

« Alla aktiviteter

  • Den här aktiviteten har ägt rum.
  • 8 oktober 13:0014:00
  • Vinnova, Livsmedelsverket och Antrop
  • Seminarium/föreläsning
  • Hållbarhet
  • Invånarinvolvering
  • Skola och utbildning
  • Styrning och ledning
  • Verksamhetsövergripande
  • 11 prototyper i 4 kommuner med 1 gemensam mission: hållbara skolmåltider

    Vårt livsmedelssystem måste bli mer hållbart. För planetens, människornas och vårt välstånds skull. Utmaningarna är både komplexa och globala, men kräver också innovation på lokal nivå. Med ett missionsorienterat arbetssätt testar vi hur offentlig sektor – med skolmåltiderna som verktyg – kan bli murbräcka för att ställa om hela livsmedelssystemet.

    Det här seminariet handlar om att dela vad som faktiskt görs och hur man med systeminnovation kan skapa förändring på flera ställen samtidigt med ett gemensamt mål.

    Lyssna på hur arbetet går till på plats från Gunilla Martinsson, måltidschef i Munkedals Kommun och Helena Henriksson, utvecklingsledare på barn- och ungdom i Vallentuna. Och få kommentarer från Annika Agélii Genlott (SKR) och Eva Sundberg (Jordbruksverket) kring hur det fungerar att delta i detta gemensamma arbete.

    Utan en omställning till ett mer hållbart livsmedelssystem kan vi inte nå de globala hållbarhetsmålen. Det konstaterades på FN:s toppmöte Food Systems Summit i slutet på september. Utmaningarna vi står inför är både komplexa och globala. Det krävs förändringar på systemnivå, det vill säga på flera områden samtidigt och dessutom i mellanrummen mellan sektorer och organisationer.

    Offentlig sektor har en avgörande roll, men för att nå en förändring måste vi lämna våra stuprör och verka i en gemensam riktning med ett gemensamt ansvar – och börja testa och göra på nya sätt. I projektet ”Ett nytt recept för skolmåltider” arbetar åtta myndigheter och fyra kommuner med en gemensam mission för ett mer hållbart livsmedelssystem.

    Munkedal, Hofors, Karlstad och Vallentuna experimenterar med lösningar för att på olika sätt möta de gemensamma utmaningar som identifierats genom att en kartläggning av skolmåltidssystemet. Det handlar om att skapa ett mer hållbart system, där elever äter hållbar och hälsosam mat. Genom att förändra vanor, lokalt näringsliv, upphandling, kompetensutveckling och stadsutveckling. Här får du en inblick i ett pågående arbete och en möjlighet att vara med på resan.

    Information

    Datum
    8 oktober
    Tid
    13:00–14:00
    Hur kan man delta?
    Digitalt