Digitala aktiviteter

Här har vi samlat lite tips för dig som vill skapa en digital aktivitet under Innovationsveckan

Digitala webinarier och möten
De vanligaste plattformarna är Teams, Zoom eller Skype. Flera sociala medieplattformar har livefunktioner som också funkar bra. Beroende på vad du vill ha för typ av interaktivitet kan du antingen välja att göra ett webinarie eller arrangera ett möte. Under ett webinarie ser inte deltagarna varandra, men de har fortfarande möjlighet att ställa frågor t.ex via chatfunktionen. Om du istället arrangerar ett möte ser deltagarna varandra och du kan tex dela in dem i grupper för diskussion. Det enda du behöver är en laptop, antingen med inbyggd kamera, eller med en extern webbkamera. Som mikrofon kan ni använda ett vanligt headset, eller en annan mikrofon som du ansluter till datorn.

Livesändning med mobiltelefon eller surfplatta
Moderna mobiltelefoner och surfplattor är ofta tillräckligt bra för att filma och livesända. Bra tillbehör är ett enkelt stativ för stadig bild, och ett headset eller mikrofon för ljudet.

Poddcast
Vill du sända podd under innovationsveckan går det också bra. Ett annat alternativ är att göra en aktivitet i plattformen Clubhouse.

Live eller förinspelat?

En återkommande fråga som vi får är om man får använda sig av förinspelat material. Svaret är ja, men då ska det kompletteras med en aktivitet som sker i realtid för att skapa mervärde för deltagare på Innovationsveckan. Ett upplägg kan vara att använda förinspelade föreläsningar, men att därefter ha föreläsaren på plats live för att svara på frågor. Ett annat är att be deltagare titta på förinspelat material i förväg, och ägna er programpunkt på Innovationsveckan till diskussion eller kanske en workshop.

Tydlighet och tillgänglighet – före, under, efter

Var tydliga i er kommunikation så deltagarna vet vad som förväntas av dem, det är extra viktigt vid digitala möten. Krävs anmälan, specifik teknik, mötesregler? Kan de förbereda sig innan? För att nyttja tiden tillsammans i mötet på bästa sätt kan det vara en bra idé att på förhand spela in föreläsningar/teoridelar som ni vill att deltagarna ska få del av, eller använda befintliga filmer som ni är stolta över. Ge deltagarna instruktioner om vilket materialet de ska titta på i förväg eller om de kan förbereda sig på något annat sätt.

Använd gärna Myndigheten för delaktighets Checklista för tillgängliga digitala möten

Andra guider och råd om digitala möten

Planerar ni en öppen livesändning?

Om ni planerar en öppen livesändning, dvs där ni inte kräver föranmälan, mejla gärna sändningslänken i förväg till oss på innovationsveckan@skr.se. Vi samlar alla öppna sändningar på en samlingssida med dagens webbsändningar. Alla aktiviteter samlas förstås i programmet, men detta blir ett ytterligare sätt för er att synas.

Nå fler genom att spela in

Ett annat bra sätt att nå fler är att spela in er aktivitet så den kan ses i efterhand. Glöm inte att dela den informationen i er programpunkt. Ni kan också mejla en inbäddningskod till oss så delar vi filmen här på innovationsveckan.nu efteråt.

Spelar ni in behöver ni ta hänsyn till webbdirektivets krav på inspelad rörlig media som börjar gälla 23 september 2020. En av flera gratistjänster för textning är textamig.se.

Innovationsveckan skapar vi tillsammans!

Om ni vill bolla tankar och idéer kring ert deltagande eller har frågor till oss som jobbar med Innovationsveckan – hör gärna av er!

Här hittar du kontaktuppgifter till oss

Anmäl aktivitet här

Om du vill arrangera en aktivitet och bli en del av Innovationsveckans program skapar du ett användarkonto här på sidan. Därefter kan du enkelt lägga in och redigera aktiviteter fram tills att de ska genomföras.

Om du redan har skapat ett konto kan du logga in och lägga till och redigera aktiviteter under Mina aktiviteter i menyraden.